Projektowanie kuchni i mebli kuchennych – kuchnie pod wymiar

Projektowanie kuchni jest dla każdego architekta wnętrz nie lada wyzwaniem. Konieczność umieszczenia wielu elementów wyposażenia w nie zawsze odpowiednio dużej przestrzeni sprawia, że trzeba wielkiej wyobraźni przestrzennej, aby projekt taki pozostał estetyczny i funkcjonalny.


Masz pytania? Zadzwoń lub napisz do nas!

tel: 501 052 134

e-mail: sopot@luxinteriors.com.pl

Prosimy NIE DZWONIĆ z ofertami handlowymi, oferty prosimy WYSYŁAĆ wyłącznie drogą mailową.

Anna Michałowska

Kuchnia to wyjątkowe miejsce doznań kulinarnych

Projektowanie kuchni
Projektowanie kuchni
Projektowanie kuchni
Projektowanie kuchni
Projektowanie kuchni
Projektowanie kuchni Projektowanie kuchni Projektowanie kuchni Projektowanie kuchni Projektowanie kuchni

Projekt dostosowany do warunków w kuchni

Na poziomie funkcjonalności problemy pojawiają się już przy wyborze materiałów wykończeniowych, ponieważ tylko niektóre z nich mogą być stosowane w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności i okresowo wysokiej temperaturze. Architekt wnętrz rozumie, że od wyboru materiałów wykończeniowych zależy trwałość aranżacji, ale również samopoczucie osób przebywających w kuchni – nagromadzenie wilgoci i ciepło nie sprzyjają dobremu samopoczuciu.

Indywidualne podejście do kuchni

Kuchnia jest tym pomieszczeniem, które każdy wykorzystuje w sposób indywidualny. Ze względu na to, co i jak się gotuje, jakiego wzrostu jest główny użytkownik kuchni, należy w podstawowym projekcie prowadzić pewne zmiany, które zwiększą komfort pracy w kuchni, ale nie pozostaną bez wpływu także na estetykę. Szczególnie duże znaczenie ma to w niewielkich kuchniach, które mimo ograniczonej przestrzeni muszą wszak być w pełni profesjonalne. O ile bowiem szafy z pokoju można przenieść w inne miejsce bez utraty funkcjonalności aranżacji, to już w przypadku kuchni najczęściej takiej możliwości nie ma – można zmieniać przestrzenną orientację poszczególnych elementów wyposażenia, choć nawet to niekiedy bywa trudne, za to usunięcie jakiegokolwiek elementu może spowodować, że kuchnia, choć estetyczna, będzie całkowicie niefunkcjonalna.

Funkcjonalność przede wszystkim

Dobre projekty kuchni wychodzą jedynie spod ręki najlepszych architektów. Istnieje wiele zasad zwanych ogólnymi, których zastosowanie ma rzekomo uprościć projektowanie kuchni, jednak w praktyce okazuje się, że większość tych reguł nie jest wystarczająco uniwersalna i za każdym razem projekt jest swoistą improwizacją. Aby jednak w czasie tworzenia estetycznej przestrzeni projektant uwzględnił wszystkie wymagane funkcjonalności, konieczne jest, aby współpracował on z Państwem maksymalnie ściśle, bo jeśli istnieje pomieszczenie, o którym można powiedzieć, że jest zawsze projektowane dla konkretnej osoby, to jest to właśnie kuchnia, jako że jej funkcjonalność wyznaczana jest raptem paroma ogólnymi zasadami, a poza tym znaczenie mają wyłącznie Państwa indywidualne wymagania.

Wymiary to nie błahostka

Z tego samego powodu najlepiej jest, jeśli projektant zachowuje prawo nadzoru autorskiego nad realizacją projektu, o którego funkcjonalności przesądzają czasem dosłownie centymetry. Jeśli na etapie realizacji powstałby jakikolwiek błąd, z pięknego projektu pozostałaby tylko estetyka, ale już niefunkcjonalna.

Kuchnie, w przeciwieństwie do łazienek, nie zmieniły w znaczący sposób swojej roli. Wprawdzie widać wyraźnie wzrost zainteresowania inwestorów ideą kuchni jako centralnego punktu w domu czy mieszkaniu, stąd łączenie jej z salonem i pewne rozbudowa, jeśli chodzi o powierzchnię, to jednak pod względem funkcji nie dokonała się w projektowaniu kuchni rewolucja podobna do tej, która ogarnęła projektowanie łazienek. W kuchniach głównym czynnikiem przyspieszającym zmiany była technologia, a wraz z nią zmieniała się ergonomia i rozumienie pojęcia funkcjonalności.

Ewolucja technologiczna

Z całego szerokiego zagadnienia, jakim jest projektowanie kuchni, najlepiej myśl tę obrazuje przykład kuchenki. Dawniej popularne kuchnie gazowe dziś są coraz częściej zastępowane. Z jednej strony odbywa się pewna ewolucja techniczna, która podpowiada przejście z kuchni gazowych do elektrycznych, a zwłaszcza indukcyjnych, a z drugiej strony, wraz z rozwojem technologicznym, rośnie skupienie na problematyce ergonomii. Zamiast pieców umieszczanych bezpośrednio na podłodze, wiele nowoczesnych projektów kuchni umieszcza je wyżej, aby w celu wyjęcia gorącej potrawy nie trzeba było kucać ani się schylać. Jest to zmiana, która nie jest bezpośrednio związana z technologią, ale raczej bierze się z ewolucji postrzegania roli kuchni. Jeśli bowiem ma ona być sercem domu, to oczywiste jest, że gotowanie nie może być już tylko przykrym obowiązkiem, a zatem trzeba je w jakiś sposób ułatwić i temu właśnie służą takie pozornie niewielkie zmiany o sporym wpływie na użyteczność konkretnych sprzętów.

W projektowaniu kuchni pojawiło się jednak jeszcze coś. Od jakiegoś czasu bowiem w projektach nieruchomości architekci znacząco ułatwiają korzystanie z kuchni, planując okna. Dzięki temu kuchnia nie jest już tylko ciasną, ciemną klitką, niewiele większą od spiżarni. Dziś nawet w niewielkich kuchniach najczęściej przewiduje się dostęp dziennego światła, co jest ważne ze względów praktycznych, ekonomicznych i psychologicznych, ponieważ w pomieszczeniach oświetlonych światłem dnia zawsze wszyscy czują się lepiej. Dopracowanie aranżacji wnętrza jest więc pewnym naturalnym następstwem zmian w projektowaniu samych budynków, jako że projekt wnętrza ma pozwalać na wydobycie z każdego projektu tego, co w nim najlepsze.

Wyzwanie dla projektanta

Projektowanie kuchni, choć, jak staramy się dowieść, nie było przedmiotem żadnej znaczącej rewolucji, stało się trudniejsze. Z jednej strony projektantom stawia się wyższe wymagania, ponieważ inwestorzy większą niż kiedyś wagę przykładają do estetycznego, prestiżowego i funkcjonalnego wykończenia kuchni, a z drugiej strony jednocześnie coraz bardziej rozszerzają się możliwości wykorzystania nowoczesnych materiałów i nowych rozwiązań technologicznych. Kuchnie są bowiem pomieszczeniami, w których bardzo często zainstalowanych jest najwięcej punktów tzw. inteligentnego domu. Oczywiście – wynika to w prostej linii z faktu, że właśnie tutaj instaluje się sporo sprzętu elektrycznego i elektronicznego, ale dla architekta wnętrz nie zawsze jest to ułatwienie – im mniejsza kuchnia, tym trudniej często pogodzić różne funkcje, których oczekuje inwestor, a ponieważ elektronika wymaga szczególnego traktowania, stworzenie doskonałego projektu kuchni jest zadaniem wyłącznie dla najlepszych aranżerów.