Projektowanie restauracji

Projektowanie restauracji jest zadaniem, które można powierzyć jedynie najlepszym architektom, a to dlatego, że poza opracowaniem wizerunku lokalu, trzeba także rozważyć wiele aspektów funkcjonalnych, które są w pewien sposób specyficzne wyłącznie, lub prawie wyłącznie, dla restauracji.


Masz pytania? Zadzwoń lub napisz do nas!

tel: +48 501 052 134

e-mail: sopot@luxinteriors.com.pl

Prosimy NIE DZWONIĆ z ofertami handlowymi, oferty prosimy WYSYŁAĆ wyłącznie drogą mailową.

Anna Michałowska

Dbamy o każdy szczegół aranżacji restauracji

Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji
Projektowanie restauracji Projektowanie restauracji Projektowanie restauracji Projektowanie restauracji Projektowanie restauracji Projektowanie restauracji Projektowanie restauracji Projektowanie restauracji Projektowanie restauracji Projektowanie restauracji Projektowanie restauracji

Dobry wygląd, a zarazem funkcjonalność

W aspekcie wizualnym restauracja musi być przystosowana do oczekiwań klientów. Zwykle inwestor dysponuje już konkretnym planem rozwojowym restauracji, a więc ma przygotowany opis grupy docelowej, co pozwala architektowi wnętrza dobrać w taki sposób materiały wykończeniowe oraz aranżację, aby w pełni realizowała postulat dopasowania do klienteli. Jednak równie ważne jest, aby restauracja spełniała wymogi personelu – projekt wnętrza obejmuje bowiem nie tylko salę jadalną, ale również zaplecze, ladę i wszystkie poboczne pomieszczenia – tylko w ten sposób można zapewnić spójność funkcjonalną.

Oświetlenie i klimat

Jednym z najbardziej istotnych elementów projektu wnętrza restauracji jest zawsze oświetlenie. Musi ono korespondować ze stylem wystroju, ale jednocześnie zapewniać zawsze prawidłową widoczność w każdym miejscu. Ponieważ tego rodzaju instalacje są dość rozległe i wymagają zasilania o odpowiednich parametrach, nie można tutaj bagatelizować kwestii wydajnościowych, dlatego architekci często korzystają ze wsparcia profesjonalistów w zakresie sieci energetycznych, co jest tym korzystniejsze, że zapotrzebowanie na energię elektryczną na zapleczu jest jeszcze dużo większe.

Nagłośnienie i rozchodzenie się dźwięku

Zaraz po oświetleniu w niektórych lokalach pojawia się problem z nagłośnieniem. Dotyczy to szczególnie większych restauracji, w których konieczna jest analiza akustyczna właściwości pomieszczenia i przy każdym planie aranżacji architekt musi również antycypować ewentualne problemy wynikające ze wpływu wywieranego przez określone elementy wystroju wnętrza na sposób rozchodzenia się dźwięku w pomieszczeniach restauracyjnych.

Projekty, które towarzyszą projektowi wizualnemu, nazywa się ogólnie projektami branżowymi. Stworzenie niektórych z nich jest wymagane przepisami, z kolei inne projektuje się wyłącznie ze względów praktycznych. Pracy jest sporo, ponieważ należy przygotować między innymi: projekt instalacji wentylacji, wodociągowej, kanalizacyjnej, SAP, DSO i tryskaczowej. Projekty te wymagają konsultacji ze specjalistami ppoż i SANEPID-em.

Odpowiednie ustawienie instalacji

Każda restauracja jest więc wyzwaniem nie tylko dlatego, że projekt wizualny musi być stworzony od zera (z wyjątkiem sieci restauracji czy kawiarni, gdzie stosuje się albo gotowe projekty, albo tylko dostosowuje je do warunków lokalowych), ale także ze względu na fakt, że istniejące instalacje mogą wymagać modernizacji, a nawet jeśli nie – zwykle potrzeba drobnych przeróbek, takich jak przesunięcia punktów poboru wody lub gniazdek elektrycznych. Konieczne jest także oddzielenie strefy zaplecza od sali restauracyjnej i zapewnienie pracownikom komfortu w strefie socjalnej. Zadań jest więc sporo, a zwykle i przestrzeń, i budżet są czynnikami ograniczającymi swobodę projektantów. Niemniej jednak projektant specjalizujący się w aranżacjach restauracji i obiektów gastronomicznych ma już wiedzę i umiejętności dotyczące radzenia sobie z tego rodzaju problemami.

Restauracje i bary to miejsca szczególne. Z jednej strony są narażone na dość szybkie zużycie wynikające z intensywnej eksploatacji, a z drugiej biada temu z gestorów podobnych obiektów, który zapomni, że atmosfera miejsca to nie tylko menu, ale także wystrój wnętrza. Z tego powodu projektowanie restauracji wygląda nieco inaczej niż w przypadku innych obiektów.

Funkcjonalność zawsze przodem

W każdej restauracji wyróżnia się dwie części: zaplecze oraz salę. Nie zawsze jednak zaplecze jest zupełnie odrębne – czasem klienci mogą podejrzeć pracę kucharzy i to trudniejszy wariant projektowania. W prostszym zaplecze urządza się przede wszystkim funkcjonalnie, estetykę sprowadzając często do poziomu czystości i higieny. Kiedy jednak kuchnia staje się elementem dekoracyjnym, estetykę jej należy zdecydowanie rozwinąć, jednocześnie pamiętając nie tylko o podstawowej funkcjonalności, ale także ograniczeniach wynikających z pewnych przepisów. Sala restauracyjna to już zupełnie inny poziom, bo tutaj nikt nigdy nie zaneguje znaczenia estetycznego, a nie jedynie czystego wnętrza. Estetyka bowiem staje się elementem wizerunkowym i dlatego w projektowaniu restauracji poświęca się jej tak wiele miejsca.

Jak połączyć funkcjonalność i estetykę?

Tworzenie projektu restauracji zaczyna się od stworzenia jej mapy funkcjonalnej, a następnie na to nanosi się zagęszczenie ruchu. To ważne, bo nie można na środku szlaku komunikacyjnego ustawić kolumny tylko ze względów estetycznych. Można natomiast manipulować funkcjonalnymi elementami wyposażenia, czyli na przykład meblami, sposobem wykończenia posadzki oraz ścian czy sufitów. Przeciętny klient czasem nawet nie jest świadomy złożoności prac, jakie musiały zostać wykonane, aby ściany czy sufit wyglądały atrakcyjnie, nie brakuje też takich, którzy w ogóle świadomie nie zwracają uwagi na estetykę. To także dowód na to, że projekt jest dobry, ponieważ oznacza, że wnętrze jest estetycznie spójne.

Oczywiście należy także zwrócić uwagę na miejsca zwykle traktowane p macoszemu, na przykład toalety dla klientów, które przecież są integralną częścią restauracji, a przy projektowaniu bywały jeszcze do niedawna pomijane jako mniej istotne. To niedopuszczalne, ponieważ raz na zawsze zaburza estetyczną jedność lokalu i sprawia, że estetyka ciekawego wykończenia, które jest jednocześnie funkcjonalne, zostaje zakłócona i to w punkcie, którego przygotowanie nie jest ani najtrudniejsze technicznie, ani najdroższe. To, co w projektowaniu restauracji jest najważniejsze to fakt, że wszystkie miejsca są tak samo ważne, a między funkcjonalnością i estetyką musi stale istnieć równowaga.